Корисна їжа

Хай живе режим!

Якщо ви в один і той же час, через кожні 3-4 години будете сідати за трапезу, головний орган травлення так само сумлінно буде виробляти шлунковий сік, причому рівно стільки, скільки необхідно для повноцінної обробки їжі — її треба роздробити, перемішати і просочити власної соляною кислотою.

Намагайтеся вдень їсти часто і невеликими порціями, і вас не буде дошкуляти постійне відчуття голоду. До речі, його викликає так званий запальний шлунковий сік, який утворюється при великих проміжках між прийомами їжі.

Не лягайте спати на голодний шлунок: голод може підстерегти вас вночі і змусити з’їсти значно більше звичайного. До того ж нав’язливе почуття голоду не дасть швидко заснути і як слід виспатися. Головне — поїжте не пізніше 19 годин вечора. Приготуйте собі на вечерю всілякі дієтичні малокалорійні овочеві, молочні та рибні страви, ситні і приємні на смак. М’ясні страви — не для вечірньої трапези: “робочий день” травних ферментів, що відповідають за перетравлення м’ясної їжі, вже закінчився.

А позбавитися від настирливого бажання з’їсти що-небудь вночі вам допоможе випитий перед самим сном склянку томатного соку (без солі), натурального йогурту, ряжанки, кислого молока або кефіру з хлібцем. До речі, вчені виявили в кефірі та йогурті антиканцерогенні речовини, які захищають органи травлення від онкологічних захворювань.

Корисна їжа: готуйте просто і зі смаком

Найбільше ласощі для шлунку — свіжі овочі і фрукти, тобто продукти, не вимагають термічної обробки, а значить, багаті клітковиною, вітамінами і мінералами. Робіть всілякі салати, заправляючи їх натуральним йогуртом, рослинним маслом (кукурудзяним, соняшниковою, оливковою, соєвим, лляним). Така заправка оздоровлює і не подразнює слизову шлунка, покращує травлення — це не просто корисна їжа, але й дуже смачна.

Шлунок буде в захваті від легких супів з овочів, риби, пісної яловичини, телятини, курятини, у яких мало екстрактивних речовин, які активізують вироблення соляної кислоти і підвищують ризик утворення ерозії слизової оболонки. Супи — справжній бальзам для шлунку: всі вони (особливо супи-пюре) — відмінна профілактика гастритів, виразки шлунка, холециститів і запорів.

Смаженою м’ясної та рибної їжі шлунок воліє приємні для нього у всіх відносинах запечену в духовці або тушковану птицю, телятину (яловичину), рибні запіканки, парові котлети. Такі страви легко засвоюються, в них більше зберігається вітамінів, мінералів та інших корисних речовин.

Знайте міру

Шлунок — не ненажера, тому їжте стільки, щоб завжди “чогось не вистачало”. Постійно переїдаєте? За рясну трапезу головний орган травлення помститься вам відрижкою, гикавкою, печією.

Не зловживайте на роботі, намагаючись “заморити черв’ячка”, шаурмою, гамбургерами, чебуреками, висококалорійними солодощами — тортиками, тістечками, булочками, шоколадними цукерками: ризикуєте додати у вазі, заробити гастрит та інші хвороби шлунка. Перекусіть свіжими фруктами (виноградом, ківі, солодкої грушею). Підійде і хрусткий хлібець з шматочком сиру, кілька горішків або сухофруктів. Можна випити чашку солодкого чаю з лимоном і овочевим (рибним) бутербродом.

Шлунок надуется на вас, якщо від душі напоїть його напоями типу пепсі, фанта: у їх концентраті містяться газоутворюючі речовини, що викликають спучування шлунка, гикавку, відрижку. А що йому до вподоби? Натуральні фруктові та овочеві соки, мінеральні слабогазовану води, трав’яні чаї.

Будьте обережні зі спеціями, приправами і прянощами: сіллю, перцем, гірчицею, кмином, цибулею, кінзою, часником — вони стимулюють вироблення соляної кислоти, тим самим підвищують апетит. Захоплення спеціями і приправами сприяє надмірному виробництва соляної кислоти, яка починає роз’їдати стінки слизової.

Дотримуйтесь етикету

Важливо не тільки, що у вас в тарілці, але і як ви їсте. Думайте про вміст тарілки тільки хороше, не підраховуйте судорожно кількість калорій в кожному шматочку. Відмовтеся від шкідливої звички є всухом’ятку, захоплюючи величезні шматки, дивитися під час трапези телевізор, читати улюблений журнал або газету. Дієтологи помітили, що звичка їсти, дивлячись в блакитний екран, шкідлива для травлення. Більш того, захоплені цікавою передачею, ви можете непомітно з’їсти значно більше звичайного.

Шлунок — великий естет. Знайте: вироблення шлункового соку може початися у вас при вигляді красивого посуду з порцеляни, фаянсу, срібла, дерева і глини, добре сервірований стіл і оригінально оформлених страв. А це дуже важливо для травлення: їжа потрапляє у вже налаштований на робочий лад шлунок, який відразу ж приступає до справи.

Влаштовуйте шлунку “канікули”

У давні часи строго дотримувалися пости, які давали нашому “трудязі” перепочити від щоденної важкої роботи. Відпочиває шлунок — оздоровлюється весь організм. Чим пригощали в цей час шлунок? Різноманітними кашами з гречки, рису, пшона, гороху: вони добре насичують і заповнюють деякий недолік калорійності їжі, постачають організм легкозасвоюваними білками. До того ж сильно розварені каші з круп містять значну кількість слизового відвару, який, обволікаючи, захищає слизову оболонку шлунка, що дуже важливо для профілактики гастритів, дуоденітів, виразкової хвороби.

Крупи містять такі важливі для травлення розчинну (пектини) та нерозчинну клітковину. Допомагали пости налаштуватися і на зміну пір року: “зимові канікули” шлунка — Різдвяний піст — готують організм до приходу весни.

До речі

Сучасні фізіологи вважають: багато хвороб шлунка провокуються негативними емоціями, апатією і пригніченим станом. На їхню думку, цей орган дуже чутливий до нашого настрою. Женіть геть смуток, більше посміхайтеся і веселіться, оберігаючи здоров’я своє та оточуючих.

Цікаво

У прекрасної половини людства існує потужна протиязвенний захист — жіночі статеві гормони естрогени, які надають трофічну дію на тканини, поліпшують їх живлення і кровопостачання, що підвищує їх життєстійкість. І в цьому секрет чудесного самолікування язвенніц при вагітності. Народивши дитину, вони надовго, а то й назавжди забувають про вчорашній кошмар.

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *